Dr Murside Gultekin Endodonti

kanal tedavisi 2

KANAL TEDAVİSİ NEDİR VE NASIL YAPILIR?
Kanal tedavisi(endodonti) dişin çürük travma yada dişeti hastalığı nedeniyle dişin pulpa(diş özü)denen kısmının hasar görmesi sonucu dişin sinirlerinin alınması ve bunu takiben kök kanallarının genişletilmesi ve temizlenmesi ve sonrasında dişin kök kanal sisteminin doldurulmasıyla oluşan bir tedavi şeklidir.
KANAL TEDAVİSİ VE SONRASI AĞRILI MIDIR?
Kanal tedavisi sanılanın aksine ağrılı bir işlem değildir. Ağrılı dişe anestezi uygulandıktan sonra dişin tedavisine başlanır. Tedaviden sonraki kişiden kişiye değişmekle bereber ilk birkaç gün dişte ufak hassasiyetler olabilir.
KANAL TEDAVİSİ HER DİŞE YAPILIR MI?
Kanal tedavisi çoğu dişe uygulanabilir.Nadir durumlarda kök kanallarına ulaşılamaması durumunda, , travma sonucu dişin kökünde ciddi kırık oluşmuşsa, diş eti hastalığı nedeniyle diş yeterli kemik desteğine sahip değilse veya diş üzerine bir restorasyon yapılamayacak kadar hasarlı olduğundan kanal tedavisi yapılamayabilmektedir.
KANAL TEDAVİLİ DİŞİN ÖMRÜ NE KADARDIR?
Kanal tedavisi yapılan dişler tedavi sonrasında mutlaka uygun bir restorasyonla(dolgu, onley, kaplama) restore edilmelidir.. Restorasyondan sonra, diş diğer dişler gibi işlev görmeye devam eder. Fakat tedavi sonrasında iyi bir ağız hijyeni hastalar tarafından sağlanmadığı taktirde dişler tekrar enfekte olabilirler.
KANAL TEDAVİSİ YAPILAN DİŞTE YENİDEN AĞRI OLUR MU VE AĞRI OLDUĞU ZAMAN NE YAPILMALIDIR?
Kanal tedavisi yapılan dişlerin pulpa (dişin özü,siniri) dokusu alınmıştır ve ölü bir diş olarak ağız içi çiğneme fonksiyonuna devam eder. Fakat tekrar enfekte olduğu taktirde tekrar ağrı yapabilir. Bu durumda kanal tedavisi tekrarlanabilir ya da dişin durumu buna uygun değilse çekim kararı da verilebilmektedir.