Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır

dr 2 1

Dis dolgusu; cigneme fonksiyonunu kaybetmis, estetik problemli, çatiamis veya çürümüs dislerin için çesitli materyaller ile disin doldurulmasidir. Cürük doku ilerlemeden uygulanan bu önter, disi tamamen kaybetmenin onüne geçer.
Oncelikle hastanin agn duymamasi için lokal anestezi uygulanir.Daha sonra çürük doku tamamen temizlendikten sonra izolasyon saglanip dolgu maddesi uygulanir.Dolgu islemi bittikten sonra hastaya dolgu kontrolü yaptinlir ve dolguda eger varsa yükseklik ve cikintilar alinir ve pürüzsüz bir yüzey olusturulur.
Dolgu islemi yapilirken ve yapildiktan sonra siddetli agn durumu olusmaz. Olusabilecek minimal agnilar agn kesici ile giderilebilir .Olusabilcek olan minimal hassasiyet ve agn normal kabul edilir uzayan agn ve hassasiyet durumunda dolgunun kontrolünün yapilmasi gerekebilir.

Devamı

Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Hastalıkları

Diş eti hastalığı enfeksiyonel bir hastalıktır. Genetik sebepleri olduğu gibi sigara kullanımı, yetersiz ya da yanlış ağız bakımı gibi sebeplerden kaynaklanır. Genellikle diş eti kanamaları, ağrılar, abseler, dişlerde sallanma ya da ağız kokusu sebebiyle hastalar kliniğe başvururlar. İlk tedavi derin bir diş taşı temizliği ve ağız bakımı eğitimidir. Hastaya uygun bir diş fırçası ile fırçalama yöntemi ve diş ipi/ara yüz fırçası ile ideal ağız bakımı anlatılır. Bunu takip eden tedaviler ise küretaj (kök yüzeyi düzleştirme) ve flap operasyonu (cerrahi işlemler)dur. Tedaviler bittikten sonra hastaların mutlaka 6 ayda 1 kontrolleri, gerekiyorsa diştaşı temizliği ile idame tedavileri yapılmalıdır.

Diş eti çekilmesi; kemik ve diş etinin ortadan kalkmasıyla kök yüzeyinin açığa çıkmasıdır. Çok sert kıllı diş fırçası kullanmak, diş etini ters yönde ve şiddetli fırçalamak, dişlerin şiddetli düzeyde çapraşıklığı, hijyen eksikliğine bağlı yoğun diş taşı birikimleri, kontrol altına alınamayan şiddetli sistematik hastalıklar, sigara, hatalı yapılmış kaplama ve dolgular diş eti çekilmesinin başlıca nedenleridir.
Çekilmelerin ilerlemesini engellemek ve uygun şartlarda ise kapatmak için cerrahi yöntemler kullanılır. Bu işlemler yine hastadan alınan bir doku ile (greftleme) ya da diş etinin yukarıya ya da yana kaydırılması ile yapılır. Diş eti çekilmeleri hassasiyete, yoğun plak birikimine, buna bağlı olarak ağız kokusu ve çürüklere sebep olur.

Devamı

Kanal Tedavisi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kanal Tedavisi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kök kanal tedavisi yada endondontik tedavi süreci dişte çürük, travma, periodontal hastalık(dişeti hastalığı) olduğu durumlarda dişin özü dediğimiz pulpa dokusunun uzaklaştırılıp önce kök kanallarının genişletilmesi, dezenfekte edilmesi ve önce diş köküne kanal dolgusunun yapılıp daha sonra dişin üstüne uygun dolgu yapılmasını içeren tıbbi bir süreçtir.

Endodonti diş hekimliği açısından dişin ağızda kalma süresini uzatmak ve dişin ağrısız bir biçimde çiğneme fonksiyonuna katkı sağlaması için yapılan bir tedavidir.

Sanılanın aksine endodontik tedavi ağrılı bir işlem olarak bilinir fakat günümüzde kullanılan anestezik solüsyonlarla uygun anestezi altında ağrısız bir işlemdir.

Endodontik tedavi sırasında yapılan anestezi sebebiyle dişte ve diş çevresi dokularda uyuşukluk oluşur. Bu sebepten dolayı kanal tedavisi yapılan bölgede bir süre yemek yenmemelidir. Aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler tüketilmemelidir.

Kanal tedavisi bittikten sonra ve kanal tedavisi seansları arasında o bölge dişleriyle sert gıdalar, ceviz, fındık gibi yiyecekler yenmemelidir.

Eğer dişinize doktor muayenesinde kanal tedavisi yapılmalı olarak teşhis konmuşsa bir süre sonra dişinizin ağrısı geçse bile kanal tedavisi yaptırmaktan vazgeçmemeniz gerekir. Çünkü dişinizdeki ağrı ve enfeksiyon kullandığınız ağrı kesici ve doktorunuz reçete etmişse antibiyotiklerden dolayı bir süre içine kronikleşecektir. Geçmiş gibi görünen ağrı bir süre sizi rahatlatsa da daha sonra şiddetli bir ağrı olarak geri dönebilir ve ihmal ettiğiniz süreye bağlı dişiniz çekilebilmektedir.

Devamı

الدكتور Murside Gultekin Endodontics

kanal tedavisi 2

ما هو علاج القناة وكيف يتم ذلك؟
علاج قناة الجذر (اللبية) هو شكل من أشكال العلاج الذي يتكون من إزالة أعصاب السن نتيجة تلف جزء من السن يسمى اللب (لب الأسنان) بسبب صدمة تسوس الأسنان أو أمراض اللثة ، يليها التوسيع والتنظيف قنوات الجذر ، ثم ملء نظام قناة جذر السن.
هل علاج القناة وبعدها ألم؟
علاج قناة الجذر ليس إجراء مؤلمًا يتعارض مع الاعتقاد السائد. بعد وضع المخدر على السن المؤلم يبدأ علاج السن. على الرغم من أنه يختلف من شخص لآخر بعد العلاج ، فقد تكون هناك حساسية طفيفة في الأسنان في الأيام القليلة الأولى.
هل يمكن إجراء علاج القناة في كل أسنان؟
يمكن تطبيق علاج قناة الجذر على معظم الأسنان. في حالات نادرة ، إذا تعذر الوصول إلى قنوات الجذر ، أو إذا تم كسر جذر السن نتيجة الصدمة ، أو إذا لم يكن للسن دعم عظمي كافٍ بسبب أمراض اللثة ، أو لأن السن متضرر للغاية بحيث لا يمكن ترميمه ، قد لا يتم إجراء علاج قناة الجذر.
ما هي المدة التي تستغرقها الأسنان المعالجة بالقناة؟
يجب ترميم الأسنان التي خضعت لعلاج قناة الجذر بترميم مناسب (حشو ، ترصيع ، قشرة) ، بعد الترميم تستمر الأسنان في العمل مثل الأسنان الأخرى. ومع ذلك ، إذا لم يتم توفير نظافة الفم الجيدة من قبل المرضى بعد العلاج ، فقد تصاب الأسنان بالعدوى مرة أخرى.
هل الأسنان التي خضع لها علاج القناة تتألم مرة أخرى وما الذي يجب فعله عندما يكون هناك ألم؟
تتم إزالة اللب (لب الأسنان ، والأعصاب) من أنسجة الأسنان التي خضعت لعلاج قناة الجذر وتستمر وظيفة مضغ الفم كسن ميت. ولكن إذا أصيبت بالعدوى مرة أخرى ، يمكن أن تسبب الألم مرة أخرى. في هذه الحالة ، يمكن تكرار علاج قناة الجذر ، أو إذا كانت حالة السن غير مناسبة ، فيمكن اتخاذ قرار الاستخراج.

Devamı

Dr. Murside Gultekin Endodontie

kanal tedavisi 2

WAS IST KANALBEHANDLUNG UND WIE WIRD SIE DURCHGEFÜHRT?
Die Wurzelkanalbehandlung (Endodontie) ist eine Form der Behandlung, die darin besteht, die Nerven des Zahns infolge einer Schädigung des Zahnmarks (Pulpa) aufgrund eines Kariestraumas oder einer Zahnfleischerkrankung zu entfernen, gefolgt von einer Erweiterung und Reinigung die Wurzelkanäle und füllen dann das Wurzelkanalsystem des Zahns.
IST KANALBEHANDLUNG UND NACH SCHMERZEN?
Eine Wurzelkanalbehandlung ist entgegen der landläufigen Meinung kein schmerzhafter Eingriff. Nachdem das Anästhetikum auf den schmerzenden Zahn aufgetragen wurde, beginnt die Behandlung des Zahns. Obwohl es nach der Behandlung von Person zu Person unterschiedlich ist, kann es in den ersten Tagen zu leichten Empfindlichkeiten an den Zähnen kommen.
KANN EINE KANALBEHANDLUNG IN ALLEN ZÄHNEN DURCHGEFÜHRT WERDEN?
Eine Wurzelkanalbehandlung kann bei den meisten Zähnen durchgeführt werden.In seltenen Fällen, wenn die Wurzelkanäle nicht erreicht werden können, wenn die Zahnwurzel infolge eines Traumas gebrochen ist, wenn der Zahn aufgrund einer Zahnfleischerkrankung nicht genügend Knochenhalt hat, oder weil der Zahn zu beschädigt ist, um wiederhergestellt zu werden, darf keine Wurzelkanalbehandlung durchgeführt werden.
WIE LANGE HALTEN KANALBEHANDELTE ZÄHNE?
Wurzelkanalbehandelte Zähne müssen mit einem geeigneten Zahnersatz (Füllung, Onlay, Veneer) wiederhergestellt werden, nach der Wiederherstellung funktioniert der Zahn wie andere Zähne weiter. Wenn die Patienten nach der Behandlung jedoch nicht für eine gute Mundhygiene sorgen, können sich die Zähne erneut entzünden.
HABEN DIE KANALBEHANDELTEN ZÄHNE WIEDER SCHMERZEN UND WAS SOLLTE BEI ​​SCHMERZEN GETAN WERDEN?
Das Pulpagewebe (Pulpa, Nerv) der wurzelkanalbehandelten Zähne wird entfernt und die orale Kaufunktion bleibt wie bei einem toten Zahn bestehen. Aber wenn es sich erneut ansteckt, kann es wieder Schmerzen verursachen. In diesem Fall kann die Wurzelkanalbehandlung wiederholt werden oder bei nicht geeignetem Zahnzustand die Entscheidung zur Extraktion getroffen werden.

Devamı

Dr Murside Gultekin Endodontics

kanal tedavisi 2

WHAT IS CANAL TREATMENT AND HOW IS IT DONE?
Root canal treatment (endodontics) is a form of treatment that consists of removing the nerves of the tooth as a result of damage to the part of the tooth called pulp (dental pulp) due to caries trauma or gum disease, followed by expanding and cleaning the root canals, and then filling the root canal system of the tooth.
IS CANAL TREATMENT AND AFTER PAIN?
Root canal treatment is not a painful procedure contrary to popular belief. After the anesthetic is applied to the painful tooth, the treatment of the tooth begins. Although it varies from person to person after the treatment, there may be minor sensitivities in the teeth for the first few days.
CAN CANAL TREATMENT BE DONE IN EVERY TEETH?
Root canal treatment can be applied to most teeth. In rare cases, if the root canals cannot be reached, if the root of the tooth is broken as a result of trauma, if the tooth does not have sufficient bone support due to gum disease, or because the tooth is too damaged to be restored, root canal treatment may not be performed.
HOW LONG DOES A CANAL TREATED TEETH LAST?
Teeth that underwent root canal treatment must be restored with a suitable restoration (filling, onlay, veneer). After restoration, the tooth continues to function like other teeth. However, if good oral hygiene is not provided by the patients after the treatment, the teeth may become infected again.
DOES THE TEETH WHICH HAS BEEN CANAL TREATMENT HAVE PAIN AGAIN AND WHAT SHOULD BE DONE WHEN THERE IS PAIN?
The pulp (tooth pulp, nerve) tissue of the teeth that underwent root canal treatment is removed and the oral chewing function continues as a dead tooth. But if it becomes infected again, it can cause pain again. In this case, the root canal treatment can be repeated, or if the condition of the tooth is not suitable, the decision to extract can be made.

Devamı

Dr Murside Gultekin Endodonti

kanal tedavisi 2

KANAL TEDAVİSİ NEDİR VE NASIL YAPILIR?
Kanal tedavisi(endodonti) dişin çürük travma yada dişeti hastalığı nedeniyle dişin pulpa(diş özü)denen kısmının hasar görmesi sonucu dişin sinirlerinin alınması ve bunu takiben kök kanallarının genişletilmesi ve temizlenmesi ve sonrasında dişin kök kanal sisteminin doldurulmasıyla oluşan bir tedavi şeklidir.
KANAL TEDAVİSİ VE SONRASI AĞRILI MIDIR?
Kanal tedavisi sanılanın aksine ağrılı bir işlem değildir. Ağrılı dişe anestezi uygulandıktan sonra dişin tedavisine başlanır. Tedaviden sonraki kişiden kişiye değişmekle bereber ilk birkaç gün dişte ufak hassasiyetler olabilir.
KANAL TEDAVİSİ HER DİŞE YAPILIR MI?
Kanal tedavisi çoğu dişe uygulanabilir.Nadir durumlarda kök kanallarına ulaşılamaması durumunda, , travma sonucu dişin kökünde ciddi kırık oluşmuşsa, diş eti hastalığı nedeniyle diş yeterli kemik desteğine sahip değilse veya diş üzerine bir restorasyon yapılamayacak kadar hasarlı olduğundan kanal tedavisi yapılamayabilmektedir.
KANAL TEDAVİLİ DİŞİN ÖMRÜ NE KADARDIR?
Kanal tedavisi yapılan dişler tedavi sonrasında mutlaka uygun bir restorasyonla(dolgu, onley, kaplama) restore edilmelidir.. Restorasyondan sonra, diş diğer dişler gibi işlev görmeye devam eder. Fakat tedavi sonrasında iyi bir ağız hijyeni hastalar tarafından sağlanmadığı taktirde dişler tekrar enfekte olabilirler.
KANAL TEDAVİSİ YAPILAN DİŞTE YENİDEN AĞRI OLUR MU VE AĞRI OLDUĞU ZAMAN NE YAPILMALIDIR?
Kanal tedavisi yapılan dişlerin pulpa (dişin özü,siniri) dokusu alınmıştır ve ölü bir diş olarak ağız içi çiğneme fonksiyonuna devam eder. Fakat tekrar enfekte olduğu taktirde tekrar ağrı yapabilir. Bu durumda kanal tedavisi tekrarlanabilir ya da dişin durumu buna uygun değilse çekim kararı da verilebilmektedir.

Devamı

تسوس الطفولة المبكرة (ECC)

hande 1 e1673376327503

يسمى فقدان المعادن الذي يحدث في الأسنان بمشاركة اللعاب بواسطة البلاك تسوس الأسنان. يُعرَّف مرض تسوس الطفولة المبكرة (ECC) بأنه الحالة التي يوجد فيها تسوس واحد أو أكثر ، أو فقد الأسنان بسبب التسوس ، أو حشو الأسنان في الأسنان الأولية للأطفال الذين يبلغون من العمر 71 شهرًا أو أقل.
ECC هو شكل خطير جدًا من أشكال التسوس ، يبدأ بعد بزوغ الأسنان ، ويتطور على الأسطح المستوية ، ويتطور بسرعة ويترك تأثيرًا دائمًا على الأسنان. كما يتسبب التسوس الذي يصيب أسنان الحليب عند الأطفال في تسوس الأسنان الدائمة. لا يقتصر تأثير ECC على الأسنان فقط ، بل يؤثر على الصحة العامة من حيث نتائجه. يُظهر الأطفال المصابون بالـ ECC نموًا أبطأ من غيرهم. يعاني بعض الأطفال المصابين بمرض الشريان التاجي من انخفاض الوزن المطلوب لأن رغبة الطفل في الأكل تقل بسبب الألم.
يجب إبلاغ العائلات بضرورة تنظيف أسنان أطفالهم بعد الرضاعة الطبيعية أو بعد الزجاجة ، وذلك بمسحها بقطعة قماش نظيفة ، وتكرار هذه العملية بعد إعطائهم أدوية على شكل شراب يحتوي على سكر. إذا وضعوا أطفالهم للنوم بزجاجة أثناء النهار أو الليل ، فيجب أن يقال إنه لا ينبغي وضع الأطعمة السائلة التي تحتوي على السكر في الزجاجة وأن أفضل طريقة هي عدم إعطاء الطفل زجاجة في وقت النوم. بالإضافة إلى ذلك ، لا ينبغي السماح للطفل بالنوم أثناء الرضاعة الطبيعية أو مع الزجاجة ، ويجب عدم استخدام الزجاجة كمصاصة. المص هو غريزة طبيعية لجميع الأطفال. بعد امتلاء الطفل
وتجدر الإشارة إلى أنه يمكن إعطاء مصاصة أو زجاجة تحتوي على الماء فقط إذا كانوا لا يزالون بحاجة إلى الرضاعة بعد ذلك. بالنسبة للأطفال الذين يرضعون بالزجاجة ، يوصى بعدم إعطاء الحليب أو المشروبات المحلاة للطفل في وقت النوم ، وعدم إرضاع الطفل لأكثر من 30 دقيقة أثناء النوم ، وعدم استخدام الزجاجة كمصاصة ، واستخدام النظارات لغير ذلك. السوائل بعد سن 1 سنة. بالنسبة للأطفال الذين يرضعون من الثدي ، يجب ألا يزيد وقت الرضاعة عن 30 دقيقة ، ويجب ألا ينام الطفل أثناء الرضاعة الطبيعية ويجب تجنب الرضاعة على فترات متكررة.

على الرغم من أن ECC مشكلة صحية مهمة ، إلا أنه لا يتم التأكيد عليها كثيرًا لأن الأسنان الأولية مؤقتة في الفم وأهميتها غير معروفة بشكل كافٍ. يسبب عدم علاج ECC اضطرابات في الكلام ومشاكل في التعلم والأكل نتيجة للألم والعدوى. يؤثر فقدان الأسنان اللبني المبكر بسبب EÇC سلبًا على النمو والتطور ،
يسبب مشاكل تقويمية ونفسية وجمالية.

إذا لم يكتسب الأطفال الصغار عادات وقائية بشكل كاف وتطورت رعاية الطفولة المبكرة لدى هؤلاء الأطفال ، فيجب تطبيق النهج العلاجي من قبل طبيب أسنان متخصص ،
لأن علاج ECC قد يكون محددًا لكل مريض بسبب الطبيعة العدوانية للمرض.

كتبه الدكتور هانده İLGİN

Devamı

Frühkindliche Karies (FK)

hande 1 e1673376327503

Der Mineralverlust, der im Zahn unter Beteiligung von Speichel durch die Plaque auftritt, wird als Karies bezeichnet. Frühkindliche Karies (ECC) ist definiert als der Zustand, bei dem 1 oder mehrere Karies, verlorene Zähne aufgrund von Karies oder gefüllte Zähne in den Milchzähnen von Kindern im Alter von 71 Monaten oder jünger vorhanden sind.
ECC ist eine sehr gefährliche Form von Karies, sie beginnt nach dem Durchbruch der Zähne, entwickelt sich auf flachen Oberflächen, schreitet schnell voran und hinterlässt eine anhaltende Wirkung auf den Zähnen. Karies, die Milchzähne bei Kindern betrifft, verursacht auch Karies der bleibenden Zähne. ECC wirkt sich nicht nur auf die Zähne aus, sondern wirkt sich in seinen Ergebnissen auf die gesamte Gesundheit aus. Kinder mit ECC entwickeln sich langsamer als solche ohne. Einige der Kinder mit ECC liegen unter dem erforderlichen Gewicht, weil die Lust auf Essen aufgrund der Schmerzen abnimmt.
Familien sollten darüber informiert werden, dass sie die Zähne ihres Babys nach dem Stillen oder nach dem Fläschchen reinigen sollten, indem sie sie mit einem Stück sauberem Käsetuch abwischen und diesen Vorgang wiederholen, nachdem sie ihnen Medikamente in Form von zuckerhaltigem Sirup gegeben haben. Wenn sie ihre Kinder tagsüber oder nachts mit einem Fläschchen schlafen legen, sei gesagt, dass sie keine zuckerhaltigen flüssigen Lebensmittel in das Fläschchen geben sollten und dass es am besten ist, dem Baby vor dem Schlafengehen kein Fläschchen zu geben. Außerdem sollte das Kind beim Stillen oder mit einer Flasche nicht einschlafen dürfen und die Flasche nicht als Schnuller verwendet werden. Saugen ist ein natürlicher Instinkt für alle Babys. Nachdem das Baby satt ist
Es sollte beachtet werden, dass ein Schnuller oder eine Flasche nur mit Wasser gegeben werden kann, wenn sie danach noch saugen müssen. Für mit der Flasche ernährte Babys sollte empfohlen werden, dem Baby vor dem Schlafengehen keine Milch oder süße Getränke zu geben, das Baby während des Schlafs nicht länger als 30 Minuten zu füttern, die Flasche nicht als Schnuller zu verwenden und Gläser für andere Zwecke zu verwenden Flüssigkeiten ab dem 1. Lebensjahr. Bei gestillten Babys sollte die Fütterungszeit nicht mehr als 30 Minuten betragen, das Baby sollte während des Stillens nicht schlafen und das Baby sollte vermieden werden, in häufigen Abständen zu füttern.

Obwohl ECC ein wichtiges Gesundheitsproblem ist, wird es nicht viel betont, da die Milchzähne nur vorübergehend im Mund sind und ihre Bedeutung nicht ausreichend bekannt ist. Unbehandeltes ECC verursacht Sprachstörungen, Lern- und Essprobleme als Folge von Schmerzen und Infektionen. Frühzeitiger Milchzahnverlust durch EÇC wirkt sich negativ auf Wachstum und Entwicklung aus,
Es verursacht kieferorthopädische Probleme, ästhetische und psychologische Probleme.

Wenn sehr junge Kinder sich keine ausreichenden Schutzgewohnheiten angeeignet haben und ECC sich bei diesen Kindern entwickelt hat, sollte der therapeutische Ansatz von einem spezialisierten Zahnarzt angewendet werden,
da die Behandlung von ECC aufgrund der aggressiven Natur der Krankheit für jeden Patienten spezifisch sein kann.

Geschrieben von Doktor Hande İLGİN

Devamı

Early Childhood Caries (ECC)

hande 1 e1673376327503

The mineral loss that occurs in the tooth with the participation of saliva by the plaque is called caries. Early childhood caries (ECC) disease is defined as the condition in which 1 or more caries, lost teeth due to caries, or filled teeth are present in the primary teeth of children 71 months of age or younger.
ECC is a very dangerous form of caries, it starts after the eruption of the teeth, develops on flat surfaces, progresses rapidly and leaves a lasting effect on the teeth. Caries that affect milk teeth in children also cause decay of permanent teeth. ECC does not only affect the teeth, it affects the whole health in terms of its results. Children with ECC show slower development than those without. Some of the children with ECC are below the required weight because the child’s desire to eat decreases due to pain.
Families should be informed that they should clean their babies’ teeth after breastfeeding or after a bottle, by wiping them with a piece of clean cheesecloth, and repeating this process after giving them drugs in the form of syrup containing sugar. If they put their children to sleep with a bottle during the day or night, it should be said that they should not put liquid foods containing sugar in the bottle and that the best approach is not to give the baby a bottle at bedtime. In addition, the child should not be allowed to fall asleep while breastfeeding or with a bottle, and the bottle should not be used as a pacifier. Sucking is a natural instinct for all babies. After the baby is full
It should be noted that a pacifier or a bottle containing only water can be given if they still need to suckle afterward. For bottle fed babies, it should be recommended not to give milk or sweet drinks to the baby at bedtime, not to feed the baby for more than 30 minutes during sleep, not to use the bottle as a pacifier, and to use glasses for other liquids after the age of 1 year. For breastfed babies, the feeding time should not be more than 30 minutes, the baby should not sleep while breastfeeding and the baby should be avoided from feeding at frequent intervals.

Although ECC is an important health problem, it is not emphasized much because the primary teeth are temporary in the mouth and their importance is not known enough. Untreated ECC causes speech disorders, learning and eating problems as a result of pain and infection. Early deciduous tooth loss due to EÇC negatively affects growth and development,
It causes orthodontic problems, aesthetic and psychological problems.

If very young children have not acquired protective habits adequately and ECC has developed in these children, the therapeutic approach should be applied by a specialist dentist,
because the treatment of ECC may be specific for each patient due to the aggressive nature of the disease.

Written by Doctor Hande İLGİN

Devamı