Diş Beyazlatma Nedir ?
Dişlerin üzerindeki lekeleri gidermek ve dişlerin daha beyaz görünmesini sağlamak için yapılan işleme denmektedir. Diş beyazlatma işlemi, evde uygulanan yöntemler ve diş hekimi tarafından yapılan profesyonel uygulamalar olmak üzere iki ana kategoride incelenebilir.
Dişler Beyazlığını Neden Kaybeder?
Siz her ne kadar dişlerinizi günde 2-3 defa fırçalasanız da dişlerinizde bembeyaz bir görüntüye sahip olamayabilirsiniz. Sebebi çocukluk döneminde dişlerin oluşum aşamasına kadar gidebilir. Bebekken veya henüz anne karnındayken kullanılan kimi ilaçlar, zararlı tütün maddeleri, çay, kahve gibi unsurlar dişlerinizde renklenmeye sebep olabilir. Veya içmiş olduğunuz sudaki flor da dişlerde renklenmeye sebep olabilir.
Diş rengi bazı insanlarda kendinden renkli olabilir. Nasıl ki ten rengi ve göz rengi kişiye has ise diş rengi de aynı şekildedir.
Diş Beyazlatma İşlemine Kimler Başvuruyor?
Diş beyazlatma işlemi kişilerin genellikle estetik görünüm açısından başvurduğu bir işlemdir. Dişlerde oluşan renklenmeler, sararmalar kişiyi rahatsız edebilmektedir. Bu gibi durumlarda kişiler diş beyazlatma (bleaching) işlemini yaptırırlar.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatma işlemi yapılmadan önce kişinin dişlerindeki çürükler giderilip, tedavi edilir. Önce çürüklerin tedavi edilmesinin sebebi beyazlatma işleminde kullanılan solüsyonun çürüklerden içeriye girerek diş hassasiyetini arttırmasıdır. Bu sebeple ilk olarak çürükler temizlenir.
Bu işlemle birlikte dişler 3-4 ton kadar beyazlatılır.
- Diş beyazlatma işlemi evde veya klinik ortamında yapılabilir. Evde beyazlatmak için diş hekiminiz sizi muayene ettikten sonra dişlerinize uygun olan beyazlatıcı jel içeren kalıplar uygular. Bu kalıplara diş hekiminizin vermiş olduğu beyazlatıcı jel ile doldurarak dişlerinize günde birkaç saat takmanız gerekir. Bu işlem evde yaklaşık 2 ile 3 hafta arasında sürer.
- Klinikte yapılan beyazlatma işlemi ise 40-50 dakikalık 2-3 seansta sonlanır. Seans sayısı dişlerinizin beyazlığına ve dişlerinizde bulunan lekelere göre değişebilir.
- Diş hekiminiz ilk olarak dişlerinizdeki lekelerin sebeplerini sizden öğrenmek isteyecektir. Daha sonra dişlerinize koruyucu jel sürer, arkasından beyazlatıcı solüsyonu sürer. Solüsyonu sürdükten sonra dişlerinize özel bir ışık tutarak beyazlamasını sağlar. Klinik ortamında yapılan beyazlatma işlemi en güvenilir ve evde yapılan beyazlatma işlemine göre daha hızlı bir işlemdir.
Riskli Bir İşlem midir?
Genellikle isteğe bağlı, estetik sebepler dolayısıyla yapılan bir işlemdir. Hamile bayanlarda kullanılması önerilmemektedir. Diş beyazlatma işleminin anne karnındaki bebek için etkileri net olarak bilinmemektedir. Her ihtimal göz önünde bulundurularak işlemin ertelenmesi önerilir.
Bunun dışında herkes diş beyazlatma işlemini yaptırabilir. Günümüze kadar yapılan incelemelerde diş beyazlatma işleminin hiçbir zararı olduğu görülmemiştir.
Yan Etkileri Nelerdir?
Her ilacın olduğu gibi dişe uygulanan bu işlemin de bazı yan etkileri gözükebilir. Beyazlatma işlemi sonrası dişlerde hassasiyet meydana gelebilir. Ancak bu hassasiyet 24 ile 48 saat içerisinde geçecektir. Bu süre içerisinde hassasiyet geçmez, devam eder ise beyazlatıcı solüsyonun kullanımının kesilmesi ve hekiminizle iletişime geçmeniz önerilir. Oluşabilecek olan bu hassasiyetin daha hızlı yok olması için hekiminizin önereceği, içinde potasyum nitrat bulunan bir diş macunu kullanabilirsiniz.
İşlem Sonrası Dişler Ne Kadar Süre Beyaz Kalır?
İşlem sonrasında dişlerin beyaz kalma süresi kişinin diş yapısına göre değişmektedir. Beyaz kalma süresi 6 ay ile 2 yıl arasında değişebilen bir süredir.
Diş beyazlatma işleminin sonrasında 1-2 hafta kadar dişlerinizin rengini değiştirebilecek olan gıdalardan ve maddelerden uzak durmalısınız.
Sorularınıza cevap ve tavsiye alın
Amacımız, tüm sorularınızı zamanında cevaplamaktır.