Protezler

Protezler

Protezler diş ağızda farklı sebeplerden eksilmiş olan dişlerin yerine gelen, ağızdaki fonksiyonel ve estetik ihtiyaçların giderilmesini sağlayan takma dişlerdir. Diş eksiklikleri genellikle diş eti hastalıklarının tedavi edilememesi sonucunda oluşmaktadır. Veya herhangi bir darbe veya travma sonucu da diş eksiklikleri meydana gelebilmektedir.

 

Protezler Ne Amaçla Kullanılır?

Protez dişlerin amacı ilk olarak kişinin konuşmasında ve çiğnemesinde sorun yaşamamasını sağlamaktır. Buna ek olarak kişinin yüzüne uygun, doğal görünümlü bir protez dişlerin estetik görünümünü de korumaktadır.

Protez Diş Kimlerde Kullanılabilir?

  • Herhangi bir sebepten kaybedilen eksik dişlerde,
  • Kırık, şekli bozulmuş, rengi değişmiş olan dişlerde,
  • Ortodondi tedavisi görmeyen bireylerde protez diş uygulaması kullanılabilmektedir.

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?

Diş protezleri sabit protezler ve hareketli protezler olarak iki ana dala ayrılır. Sabit protez çeşitlerini inceleyecek olursak;

Kron-Köprü Protezler

Bir ya da birden fazla dişin kaybedilmesi ile birlikte gelen boşlukların doldurulması ve diğer dişlerden destek alınması ile uygulanan bir tedavi şeklidir. Sabit köprü ve hareketli köprü olarak ikiye ayrılmaktadır. Sabit köprüler yalnızca uzmanlar tarafından çıkarılabilirken hareketli köprü kişinin kendisi tarafından çıkarılabilir. Sabit köprü komşu dişlerden destek alarak uygulanan köprüdür. Sabit köprü ile birlikte yapay diş, kaybedilmiş olan dişin boşluğunu doldurur. Uygulanan yapay diş kişinin kendi dişlerinin üzerine hazırlanmış olan kuronlar ile tutturulur. Bu tedavide dişlerin hazırlanması ve diş ölçülerinin alınmasından sonra ortalama 3 seansta, 1-2 hafta içerisinde tedavi sonlanır. Uygulanan protezlerin bakımına dikkat edildiği sürece protezler uzun süreli kullanılabilirler.

Zirkonyum Kron-Köprü Protezler

Günümüzde diş sağlığı ile birlikte dişlerin estetik güzelliğine de oldukça önem verilmektedir. Bu sebeple gelişen teknoloji ile birlikte yeni tedavi uygulamaları bulunmaktadır. Metal destekli porselenler yerine zirkonyum alt yapılı porselenler kullanılmaktadır. Zirkonyum kaplamalar ışık geçirgenlikleri dolayısıyla önceleri kullanılan metal kaplamalara oranla çok daha estetik ve doğal bir görünüme sahiptir. Zirkonyum kaplamalar diş eti ile daha uyumlu olurlar. Metal alerjisi olan kişilerde rahatlıkla uygulanabilirler.

Avantajları nelerdir?

  • Metal destekli porselenlerde görülen yapay görüntü zirkonyumda görülmez. Daha doğal bir görünümü vardır.
  • Diş eti ile daha uyumludur. Alerji yapmaz.
  • Renklenen dişlerin renklerinin üzerine uygulandığında daha estetik bir görünüm kazandırabilir.
  • Hem ön hem de arka dişlerde uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.

İmplant Üstü Kron-Köprü Protezler

İmplant üstü protezlerimplantların üzerine yerleştirilen hareketli veya sabit protezlerdir. Hastanın ağız yapısı ve dişindeki sorununa uygun olarak yapılan implant üstü proteler hasta tarafından çıkartılabilen ve uzmanlar tarafından çıkartılabilen olmak üzere iki şekilde uygulanabilir. Klasik köprü ve protezlere oranla daha doğal bir görünümü bulunan implant üstü protezler dişi hiç olmayan kişilerde, kısmi diş eksikliklerinde, üst yapı gereken implantlarda, gülüş tasarımlarında kullanılabilir.

Laminate Protezler

Yaklaşık 0,5 mm inceliğinde dişlerin ön kısmına yapıştırılarak uygulanan tedavi yöntemidir. Bu kaplamalar çok ince olmalarına rağmen kolaylıkla dişten ayrılmazlar. Dişin yapısına ve şekline uygun olarak hazırlanmış bir porselen lamina dişten ayrılmaz. Porselen laminalar estetik açıdan oldukça hoş bir görünüm sağlarlar. Işık geçirgenlikleri dolayısıyla doğal görünürler.

Hareketli protezleri inceleyecek olursak ;

Total (Tam) Protezler

Protezler genel olarak estetik ve sağlıklı bir gülüş için, eksik dişlerin yerini doldurmayı amaçlayan tedavi şeklidir. Eksik kalan dişler komşu dişlere zarar verebilmektedir. Total protezler ise ağızda hiç diş kalmamış ise uygulanabilecek olan bir tedavi yöntemidir. Alt ve üst çenedeki kemik dokusundan destek alan, vakum gücü ile ağızda tutunan akrilikten üretilmiş protez şeklidir. Halk arasında “Damak protez” olarak geçmektedir. İmplant tedavisinin uygulanamadığı, mecburi durumlarda total protez uygulaması yapılabilir. Total protezler 5 senede bir yenilenen diş protezidir. Total protezlerde porselen kullanılması uygun görülmez, plastik diş kullanılır. Bu da dişlerde renklenmeye yol açar. Bu renklenmeleri eczanelerde satılan özel temizleyiciler ile temizleyebilirsiniz.

Geçici (Immediat) Protezler

Geçici hareketli protezler (immediat protezler) dişin çekimine karar verildikten sonra çekimin ardından o bölgenin boş kalmaması adına uygulanan geçici protezlerdir. Diş çekimi yapılan bölgenin estetik ve işlevsel olarak kullanılmasını amaçlar. Genelde implant tedavilerinde kullanılırlar. İmplant öncesi çok sayıda dişin çekilmesi ile çekilen dişlerin yerindeki dokuların iyileşme sürecinde yerine geçici protez uygulanabilir. Geçici hareketli protezler tek dişe uygulanabileceği gibi birden fazla dişe veya tüm çeneye de uygulanabilmektedir.

Sorularınıza cevap ve tavsiye alın

Amacımız, tüm sorularınızı zamanında cevaplamaktır.