Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi, işlevini kaybeden, çürük veya travma gibi sebeplerden dişte bulunan sinirlerin ileri düzeyde zarar gördüğü durumlarda başvurulan bir tedavi şeklidir.
Bu tedavide diş içerisindeki sinirler alınarak diş köklerinde bulunan kanallar şekillendirilir, mikroorganizmalar temizlenir ve son olarak temizlenmiş olan kanallar dolgu yöntemi ile doldurulur.
Kanal Tedavisi Uygulama Nedenleri Nelerdir?
Dişin tamamen kaybedilmesinden önce uygulanan, dişi yeniden kullanılabilir vaziyete getiren bir işlemdir. Tedavi uygulama nedenleri ise;
- Diş eti hastalıkları,
- Dişe, çeneye alınmış olan bir darbe,
- Dişte ileri derecede çürüklerin sebep olduğu iltihaplar,
- Yanlış yapılan ortodonti tedavileri gibi sebepler olabilir.
Tedaviye İhtiyacınız var mı?
- Dişlerinizde soğuk ve sıcağa karşı hassasiyet
- Yemek sırasında veya sonrasında ağrı, sızlama
- Herhangi bir sebep yokken dişte ağrı
- Dişte apse oluşması ile birlikte yüzde oluşan şişlik
Bazı durumlarda yukarıdaki belirtilerden hiç biri görülmeyebilir. Farklı bir sebepten veya kontrol için gidilmiş bir diş muayenesinde de kanal uygulanması gerektiği anlaşılabilir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavinin ne kadar süreceği dişin durumuna göre değişir. 1 seansta tedavi edilebilen dişler varken, birden fazla seansta tedavi edilebilen dişler de mevcut.
Tedavinin süreçleri ise;
- İlk olarak hastanın tedavi sırasında ağrı hissetmemesi adına dişe anestezi uygulanır.
- İkinci aşamada dişteki çürük temizlenir ve iltihap temizlenir. Kanalda bulunan sinir ve dokular temizlenir.
- Diş köküne ulaşan kanallar genişletilir.
- Eğer tek seansta tedavi edilebilen bir diş ise genişletilen kanallar ilk seansta özel dolgu yöntemi ile doldurulur.
- Birden fazla seansta tedavi edilecek dişler için ise her seans bitiminde dişe uygun ilaçlar verilir ve geçici dolgu uygulanarak daha hızlı iyileşmesi sağlanır.
- Son aşamaya gelindiğinde ise dişe son dolgu uygulanarak tedavi bitirilir.
Dikkat Etmeniz Gerekenler
Tedaviniz birden fazla seansta sonlanacaksa seans aralarında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.
Bir sonraki seansa gidene kadar tedavi uygulanan dişiniz ile sert yiyecekler yememelisiniz. Yiyeceğiniz sert yiyecekler dişinizdeki geçici dolgunun düşmesine sebep olabilir.
Yine bir sonraki seansa gidene kadar dişinizde ağrı meydana gelebilir. Ağrı hissettiğinizde diş hekiminize giderek pansuman yapmasını isteyebilirsiniz.
Tedavi Uygulanan Diş Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Tedavinin başarıyla sonuçlandığı bir diş bir ömür boyu kullanılabilir. Ancak yine de dişin çürümemesine, enfeksiyon kapmamasına dikkat etmelisiniz.
Kanal Tedavisi Sonrası
Tedavi sonrası bir kaç gün dişinizin olduğu bölgeye baskı uygulamamalısınız. Bastırdığınızda ağrı hissedebilirsiniz. Ancak bu ağrı geçicidir. 1 hafta içerisinde kaybolur. 1 hafta içerisinde geçmez veya ağrının şiddeti artar ise hekiminize tekrar başvurmanız önerilir.
Tedavinin Tekrarlanması
Genellikle doğru koşullarda uygulanmış tedavi başarıyla sonuçlanır. Ancak bazı durumlarda tedavi sürecinde temizlenmemiş sinir dokusu kalabilir, kanala uygulanan dolgu yeterli olmayabilir ve bunun sonucunda kanala tekrar mikroorganizmalar girebilir.
Başarısız bir kanal tedavisi; tedavi sonrasında yemek yerken ağrı, sebepsiz gelişen ağrı, dişin olduğu bölgede geçmeyen şişlik ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtileri gösteren dişe tekrar kanal uygulaması yapılır. Tekrar tedavinin yetersiz kalması durumunda cerrahi yöntemler ile enfeksiyon temizlenir.
SÜT DİŞLERİNDE KANAL UYGULAMASİI
Süt dişleri tahmin edilenin aksine köksüz değil tam tersi daimi dişler gibi kökleri olan dişlerdir. Zamanla, süt dişlerinin altında bekleyen kalıcı diş germleri süt dişlerinin köklerini eritir ve bu dişlerin sallanıp düşmesine neden olur. Bu süreç içerisinde süt dişlerinin ağızda kalması bizim için çok önemlidir.
Süt dişleri alttaki sürekli dişlerden bağımsız dişlerdir. Yani süt dişlerine yapılan tedavi, altındaki kalıcı dişten tamamen bağımsızdır. Dişteki çürüğün çok ilerlediği, gece ağrısı sıcakta hassasiyet, yemek yerken ya da bir şey ısırırken ağrı olması, şişlik gibi durumlarda süt dişlerde kanal uygulaması yapılması gerekebilir. Dişi kanal tedavisiyle kurtaramadığımız durumlarda ise dişin çekimi yapılıp yerine yer tutucu yapılması gerekir. Dişin erken kaybı olur ve yer tutucu da yapılmazsa, ilerde dişler daha zorlu ve masraflı ortodontik tedaviyle düzeltilmek zorunda kalınabilir.
Çocuklardaki kanal tedavisi çok daha kısa sürede yapılır ve sanılanın aksine basittir. Yetişkinlerdeki gibi uzun süreli ve zor değildir. Çocuklar için düşünüldüğü kadar zorlayıcı bir tedavi değildir. Önemli olan tedavi gereken süt dişlerinin tedavisini, altta bekleyen kalıcı diş germlerine zarar vermeden tamamlayabilmektir.
Sorularınıza cevap ve tavsiye alın
Amacımız, tüm sorularınızı zamanında cevaplamaktır.