Diş Eti Hastalıkları
Diş eti hastalığı enfeksiyonel bir hastalıktır. Genetik sebepleri olduğu gibi sigara kullanımı, yetersiz ya da yanlış ağız bakımı gibi sebeplerden kaynaklanır. Genellikle diş eti kanamaları, ağrılar, abseler, dişlerde sallanma ya da ağız kokusu sebebiyle hastalar kliniğe başvururlar. İlk tedavi derin bir diş taşı temizliği ve ağız bakımı eğitimidir. Hastaya uygun bir diş fırçası ile fırçalama yöntemi ve diş ipi/ara yüz fırçası ile ideal ağız bakımı anlatılır. Bunu takip eden tedaviler ise küretaj (kök yüzeyi düzleştirme) ve flap operasyonu (cerrahi işlemler)dur. Tedaviler bittikten sonra hastaların mutlaka 6 ayda 1 kontrolleri, gerekiyorsa diştaşı temizliği ile idame tedavileri yapılmalıdır.
Diş eti çekilmesi; kemik ve diş etinin ortadan kalkmasıyla kök yüzeyinin açığa çıkmasıdır. Çok sert kıllı diş fırçası kullanmak, diş etini ters yönde ve şiddetli fırçalamak, dişlerin şiddetli düzeyde çapraşıklığı, hijyen eksikliğine bağlı yoğun diş taşı birikimleri, kontrol altına alınamayan şiddetli sistematik hastalıklar, sigara, hatalı yapılmış kaplama ve dolgular diş eti çekilmesinin başlıca nedenleridir.
Çekilmelerin ilerlemesini engellemek ve uygun şartlarda ise kapatmak için cerrahi yöntemler kullanılır. Bu işlemler yine hastadan alınan bir doku ile (greftleme) ya da diş etinin yukarıya ya da yana kaydırılması ile yapılır. Diş eti çekilmeleri hassasiyete, yoğun plak birikimine, buna bağlı olarak ağız kokusu ve çürüklere sebep olur.